Jak vařit - úprava, skladování, pečení, vaření

Zásady kuchyňské úpravy pokrmů. Oddělujte jednotlivé potraviny při skladování. Správná teplota skladování. Po večeři zhasněte v kuchyni, abyste se do místnosti již nevraceli. Připravujte pokrmy při teplotě, která spolehlivě ničí bakterie.

Doporučujeme:

  • E-shop u Jahodů - 100letá tradice prodeje, rodinná firma s dobrým jménem a širokým sortimentem zboží. Zakoupit zde můžete veškeré potřeby do domácnosti, vše pro Vaši kuchyň, zahradu, koupelnu...,vše pro Váš domov.

  • Nejen poradna zdravého životního stylu on-line Skupina odborných poradců a konzultantů - vedeni týmem lékařů specialistů, který chce o Vás pečovat, tak, abyste byli sami se sebou spokojeni.  Osobní konzultace a individuální přístup s novými poznatky z medicíny, hubnutí bez "jojo" efektu, posílení imunity bez očkování.

Zásady kuchyňské úpravy pokrmů

Kupujte čerstvé a nezávadné potraviny. Sledujte datum spotřeby (u čerstvých potravin) a minimální trvanlivost (u balených potravin) na obalech.

Umývejte si ruce

a pečlivě čistěte pomůcky v kuchyni, které přicházejí do styku s potravinami. Předtím, než budete připravovat jídlo, po kontaktu s domácími zvířaty nebo předchozí přípravě jiného jídla si umyjte ruce. Umývejte prkénka na krájení a kuchyňský stůl horkou vodou s mýdlem. Používejte prkénka z plastu, skla nebo keramiky - lze je snáz a spolehlivěji očistit než prkénka dřevěná. Spíše než látkové utěrky kupujte jednorázové papírové.

Oddělujte jednotlivé potraviny při skladování

To se týká zejména drůbeže a syrového masa, které nesmí ležet v lednici vedle připravených pokrmů. Na krájení masa používejte zvláštní prkénko. Po přípravě syrového masa omývejte pomůcky horkou mýdlovou vodou. Uvařené jídlo nepokládejte na talíř znečištěný od syrového masa.

Připravujte pokrmy při teplotě, která spolehlivě ničí bakterie

Nedovařené hovězí maso (uvnitř růžové, příp. s vytékající krví) představuje riziko nemoci. Nepřipravujte pokrmy se syrovými vejci; vejce musí být řádně uvařená. Důkladně tepelně upravené rybí maso je měkké a má se snadno oddělovat od kosti.

Dodržujte doporučenou teplotu a dobu přípravy pokrmů

Mikrovlnnou troubu používejte jen k občasnému ohřevu, nikoli k vaření pokrmů. Nahraďte ji horkovzdušnou troubou (ztrácí se méně vitamínů a minerálů). Ohřívejte jídlo při 72 °C. Používejte pouze pitnou vodu.

Správná teplota skladování

Chcete-li připravené jídlo uchovat, nechte ho zchladnout a poté ihned přesuňte do lednice. V lednici nemá teplota překročit 4 °C, v mrazáku -17 °C. Jídlo určené k ohřívání uložte do lednice během 2 hodin. Jídlo marinujte v lednici. Nerozmrazujte jídlo při pokojové teplotě, ale pod studenou tekoucí vodou. Větší porce rozdělte do několika menších pro rychlé zmrazení. Nepřeplňujte lednici, protože studený vzduch musí cirkulovat.

  • Při přípravě pokrmů dávejte přednost pečení, dušení, vaření.

Smažte jen krátce

přednostně na pánvi wok s malým množstvím olivového (extra panenského) oleje, sezamového oleje nebo másla a trochou vody (pozor na připálení - vznikají pak nebezpečné látky).

  • Grilováním nebo uzením masa vznikají škodlivé volné radikály poškozující buňky v tkáních.
  • Máslo (vitamín A a kyselina máselná) je vhodnější na smažení, dále olivový olej s máslem, po orestování přidejte trochu vody.
  • Po večeři zhasněte v kuchyni, abyste se do místnosti již nevraceli.
  • Požádejte zejména na počátku, zda může váš partner umývat nádobí a uklidit nedojedené jídlo (jinak ho dojíte sami!); alespoň 3 dny v týdnu po večeři nechoďte do kuchyně.

Doporučujeme:

  • E-shop u Jahodů - 100letá tradice prodeje, rodinná firma s dobrým jménem a širokým sortimentem zboží. Zakoupit zde můžete veškeré potřeby do domácnosti, vše pro Vaši kuchyň, zahradu, koupelnu...,vše pro Váš domov.

  • Nejen poradna zdravého životního stylu on-line Skupina odborných poradců a konzultantů - vedeni týmem lékařů specialistů, který chce o Vás pečovat, tak, abyste byli sami se sebou spokojeni.  Osobní konzultace a individuální přístup s novými poznatky z medicíny, hubnutí bez "jojo" efektu, posílení imunity bez očkování.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id10247 (vitejdoma.cz/rodina#5245)


Přidat komentář