Jak připravit punč

A už je to tady. Na náměstích se pomalu chystají vánoční trhy a po roce přichází punčová sezóna. Také milujete tento horký nápoj, který vám tolik připomíná dobu Vánoc? Vyzkoušejte si přípravu punče také doma.

předvánoční dobou máme spjaté vánoční trhy. Na většině náměstí v republice se otvírají stánky s různou nabídkou výrobků a také pokrmů a nápojů. Ve mrazivých dnech nás nic nemůže zahřát více než voňavý punč. Každý prodejce nabízí tak trochu jiný punč s jiným názvem. Vyzkoušet můžete punče pařížské, finské, švédské, zimní, vánoční nebo vinné. Kromě ovoce můžete v punči najít také mandle a některé punče vás zahřejí mnohem více kvůli zvýšenému obsahu alkoholu. Každý si nakonec najde svůj oblíbený punč.

Historie punče

Tradice punče je v Evropě už od 17. století. Příprava tohoto lahodného nápoje byla do Evropy dovezena britskými kolonisty z Indie. Slovo punč je anglického původu, k nám se dostalo přes němčinu. Původní indické slovo pro tento nápoj je „panča“ a znamená pět. Tento název vznikl na základě pěti ingrediencí, z kterých se punč připravuje. V Indii se punč připravuje z cukru, araku, čaje, vína a vody. Arak je alkoholický nápoj vyrobený kvašením a destilací ze šťáv cukrových palem. Dále se přidává koření a ovoce. Jiné prameny zase uvádí další základní suroviny pro přípravu punče a to arak (nebo jiný alkoholický nápoj), citronovou šťávu, cukr, koření a vodu.

Jak připravit punč

Jsou různé způsoby,** jak punč připravit**. Jeho přípravu si můžete také vyzkoušet sami doma. Když se řekne slovo punč, většina z nás si představí teplý míchaný nápoj. Punče se však dají připravit i studené. Punč se připravují z ovoce, ovocných šťáv, alkoholu, mléka, čaje, vína a koření. K urychlené přípravě punče můžete zakoupit předem připravené směsi. Správný punč by měl obsahovat přiblížen 30% alkoholu. K dochucení se používá koření jako např. skořice, hřebíček, kardamom nebo vanilkový lusk. Punč se také může dochutit citronovou nebo pomerančovou kůrou. K přípravě punče je také dobré použít čerstvou svařenou vodu. Domácí přípravu punče si můžete vyzkoušet podle následujících receptů.

Včelí punč

K přípravě tohoto typu punče budete potřebovat 125 ml vody, 250 g medu, kousek skořice, 3 – 5 hřebíčků, kůru z pomeranče a citrónu, šťávu z půlky citrónu, 200 ml rumu. Nejdříve se svaří med, skořice, hřebíček, pomerančová a citronová kůra se 125 ml vody. Při** svaření** se odstraňuje pěna. Po svaření se punč přecedí a přidá se do něj rum a šťáva z citronu.

Listopadový punč

přípravě Listopadového punče si nachystejte 0,5 l vody, 12 dkg cukru, 0,5 l bílého vína, šťávu z půlky citrónu a pomeranče, 2 dcl rumu. Nejdříve svaříme vodu s cukrem, zvlášť si mezitím ohřejeme bílé víno. Do svařené vody poté přidáme víno a šťávu z citrónu a pomeranče. Na závěr přidáme rum.

Třešňový punč

přípravě třešňového punče budete potřebovat následující ingredience: 250 ml třešňové šťávy, 500 ml vody, 80 g moučkového cukru, šťávu z půlky citrónu, rum. Postup přípravy je následující: nejdříve svaříme vodu s cukrem, poté přidáme třešňovou a citronovou šťávu. Nápoj rozlijeme do sklenic a každý si podle chuti může přidat rum (přibližně jednu velkou lžíci rumu na jednu sklenici).

Finský punč

přípravě Finského punče budete potřebovat 250 ml bílého vína, 250 ml červeného vína, 250 ml vody, 50 ml vodky, 20 ml citronové šťávy, 120 g cukru krystalu, 1 kus citrónu. Postup přípravy Finského punče je následující: cukr rozpustíme v teplé vodě, přidáme bílé a červené víno a zprudka zahřejeme. Po odstavení z ohně se přidá vodka a šťáva z citrónů. Finský punč se podává s kolečkem citrónu.

Pomerančový punč

Když máte chuť na** pomerančový punč**, tak si připravte 0,5 l červeného vína, 0,5 l pomerančového džusu, 1 čerstvý pomeranč, 4 hvězdičky badyánu, 2 – 3 celé skořice a cukr na dochucení. Nejdříve svaříme víno ve větším hrnci společně s džusem a kořením. Po provaření se hrnec odstaví a přidá se cukr. Do punče se přidají plátky pomeranče, kůra pomeranče se nejdříve omyje a plátky se naaranžují na okraje sklenice. V případě, že tento punč budete chtít ještě vylepšit, vyměňte pomerančový džus za čerstvě vymačkanou šťávu z pomerančů.

Mléčný punč

přípravě mléčného punče budete potřebovat 80 g cukru, 800 ml mléka, skořici, 100 ml rumu, 50 ml brandy. Nejdříve svaříme cukr s mlékem a skořicí, poté přilijeme rum, brandy a vše prohřejeme.

Kávový punč

Chcete-li připravit kávový punč, budete potřebovat 250 ml silné překapávané kávy, skořici, 1 ks hřebíčku, pomerančovou kůru, 2 lžičky cukru a koňak. Postup je následující: kávu smícháme se skořicí, hřebíčkem, pomerančovou kůrou a cukrem, vše přivedeme k varu, ale nevaříme. Poté přilijeme koňak.

Studený jablečný punč

Když máte chuť zkusit studený jablečný punč, tak si přichystejte 1 dl cukrového sirupu, 250 ml jablečného moštu, 5 cl citronové šťávy, 150 ml perlivé vody. Nejdříve promícháme cukrový sirup, jablečný mošt a citronovou šťávu. Vzniklou směs dáme do ledničky vychladit. Poté přilijeme perlivou vodu a nalijeme do sklenic. Sklenice můžeme ozdobit hroznovým vínem.

Vánoční punč

přípravě Vánočního punče budete potřebovat 30 ml rumu nebo griotky, 500 ml silného černého čaje, 1 l červeného vína, 1 citron nakrájený na plátky, 4 svitky skořice, 3 – 5 kusů hřebíčku, ovoce posle vaší chuti (jablka, mandarinky, pomeranče) a cukr k doslazení. Vánoční punč připravíte tak, že ovoce naaranžujete do sklenic a zalijete rumem nebo griotkou. Čaj, víno, plátky citrónu a koření přivedete k varu. Sklenice poté naplňte punčem a doslaďte podle své chuti. K ozdobení sklenic můžete použít badyán nebo delší odkrojené slupky z jablek.

Jak by se měl punč podávat

Horký punč by se měl podávat do předehřátých pohárů. Ve sklenicích musí být také při nalévání punče lžička, která odvádí teplo a zabrání tak prasknutí skla. Existuje velké množství způsobů jak připravit punč. Každý si může vybrat punč podle své chuti.

Grog

V případě, že už máte punče dost a chcete zkusit přípravu jednoduššího nápoje, tak vyzkoušejte grog. Velmi jednoduchý recept na grog je složen z následujících ingrediencí: voda, rum cukr a plátek citrónu. Do grogu můžete dále přidat hrozinky, hřebíček nebo skořici. Grog můžete dále vylepšit kouskem pomeranče. Voda se dá nahradit silným černým čajem, který grog zjemní. A rum se dá nahradit griotkou.

Svařák

Svařené víno patří mezi další oblíbené nápoje v zimních měsících. K přípravě svařeného vína můžete použít víno červené a bílé. Do svařeného vína se přidává sušené ovoce nebo zavařené třešně. Do vína se také může přidat panák rumu nebo medoviny. K přípravě na Vánoce patří také punč, svařák a grog. Tyto nápoje nám nejen dobře chutnají, ale v chladných dnech nás také rychle zahřejí.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id10186 (vitejdoma.cz/rodina#9938)


Přidat komentář